Bel of mail voor een afspraak: 06-41938464 / info@podotherapiekennemerland.nl

Chronische voetklachten

Het behandelen van chronische pijn (klachten die langer dan 3 maanden bestaan) vraagt om een andere aanpak dan acute pijn. De podotherapeut streeft ernaar om pijn te verlichten door de originele functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via specifieke training. Met een juiste behandeling blijkt het bijna altijd mogelijk om het dagelijks functioneren aanzienlijk te verbeteren. Ook podotherapeutische zolen kunnen hierbij verlichting bieden. Het blijkt echter vaak in de praktijk dat chronische klachten lang niet altijd alleen hiermee opgelost kunnen worden. Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, opbouwen van belastbaarheid en ontspanningstechnieken dragen bij aan klachtvermindering.

Pijngedrag

Bij pijnklachten gaan we normaliter een ander looppatroon aannemen om de pijn te verlichten. Dit heet 'antalgisch lopen'. Het vraagt weinig uitleg om te kunnen zien dat dit op langere termijn juist meer problemen gaat geven. Een logisch gevolg daarbij is een afname van activiteiten door bijv. minder te lopen waardoor dan weer de belastbaarheid afneemt. Zo komt u in een vicieuze cirkel en gaat u uiteindelijk steeds slechter functioneren.

Pijnbeleving

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er bij chronische pijn geen directe relatie bestaat tussen pijn en weefselschade. Dit betekent dat er pijn kan bestaan zonder dat er (nu nog) iets mis is. Bij bijvoorbeeld een te lage weerstand of bij spanningen kan een oude schadelijke prikkel plotseling weer herleven. Verhoogde spierspanning belemmert dan opnieuw een optimaal looppatroon en geeft dan weer toename van pijn. Door middel van ontspanningsoefeningen kunt u leren om zelf invloed te hebben op uw lichaam.