Bel of mail voor een afspraak: 06-41938464 / info@podotherapiekennemerland.nl

Podotherapie

De podotherapeut, de specialist in de voetengezondheidszorg.

Voeten zijn de basis van het menselijk lichaam. Ze dragen ons elke dag naar de plek die we willen. Een probleem in uw voeten kan uitmonden in andere lichamelijke klachten.

Als u pijn heeft aan of in uw voeten, enkels, knieën, heupen of rug kan een podotherapeut uitkomst bieden. Podotherapeuten zijn erkende specialisten op het gebied van de voet en kunnen dergelijke klachten behandelen.

De podotherapeut behandelt personen met voetklachten of klachten aan het houdings- en bewegingssysteem, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren en/of afwijkende stand van de voeten. De bevoegdheid tot het voeren van de titel podotherapeut is voorbehouden aan degenen die een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geaccrediteerde HBO-opleiding voor podotherapeuten hebben afgerond, zoals geregeld in art.34 van de wet BIG.

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen. Ze worden regelmatig op hun functioneren en kennis getoetst. Daarnaast staan bijna alle podotherapeuten ingeschreven in het  Kwaliteitsregister Paramedici en zijn vrijwel alle podotherapeuten lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).

De podotherapeut doet onderzoek naar de oorzaak van uw problemen. Daarna licht de podotherapeut het mogelijke behandeltraject toe. Het vervaardigen van podotherapeutische zolen, teenstukjes, taping en het aanleggen van viltverbanden behoren tot de behandelmogelijkheden. Ook behandelt de podotherapeut indien nodig ernstig ingegroeide nagels, likdoorns of overmatig eelt. Tevens geeft de podotherapeut adviezen over schoeisel, belastbaarheid, voetverzorging en dergelijke. Waar nodig wordt samengewerkt met uw fysiotherapeut, pedicure, huisarts of medisch specialist.

Wat doet een podotherapeut?

  • standsafwijkingen met als gevolg klachten aan de voeten en/of benen
  • overbelastingsklachten
  • vermoeidheidsklachten
  • sportblessures
  • voet en knie problemen/ klachten bij kinderen
  • klachten aan het bewegingsapparaat zoals knie-, heup- en rugklachten
  • afwijking aan tenen
  • nagelproblematiek zoals ingegroeide teennagels
  • klachten bij diabetes-mellitus (suikerziekte) en reuma
  • overmatig eelt- en likdoornvorming

Podoloog of podotherapeut?

Podotherapeut is als titel wettelijk beschermd. Podotherapeuten dienen te voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen en staan allemaal geregistreerd bij de Vereniging NVvP en het Kwaliteitsregister Paramedici. De podoloog daarentegen pakt alleen een onderdeel van de Podotherapie, namelijk het gebied van zolen en schoenen. Een Podotherapeut is tevens opgeleid tot het toepassen van eventuele speciale behandelingen zoals het maken van nagelbeugels, silicone-orthesen en het uitvoeren van wondbehandelingen bij diabetes-patienten.

Wist u dat…

… de voet bestaat uit maar liefst 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 banden en 19 spieren en pezen?

956364_kwaliteitsregisterparamedicilogo
de podotherapeut
logo
Logo_Praktijkkeurmerk