Bel of mail voor een afspraak: 06-41938464 / info@podotherapiekennemerland.nl

Werkwijze

podotherapie kennemerland

Onderzoek

 De podotherapeut start met een onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Uw klacht wordt besproken en daarbij kijkt de podotherapeut naar samenhangende gegevens. Daarna wordt de diagnose gesteld. Dit gebeurt door middel van de volgende methodes:

 

Inspectie - Door de anatomische stand, afwijkingen, verkleuringen en/of bijzonderheden te meten.

Palpatie - Door uitlokken van pijnklachten en kijken naar mogelijke afwijkingen in botstructuren en pijnlijke plekken.

Functieonderzoek - Door de bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van gewrichten te testen. Hierbij neemt het functieonderzoek van de voet en de enkel een centrale plaats in. Met klachten aan knieën, heupen of rug wordt het functieonderzoek uitgebreid. In sommige gevallen voert de podotherapeut ook spiertesten uit om klachten te lokaliseren. Hierbij kijkt de therapeut op welke plaatsen en bij welke druk/houding pijn ontstaat.

podotherapie werkwijze
podoscopie

Ganganalyse - Door te kijken naar de afwikkeling en de beweging van de voet en eventueel naar de beweging van de knieën, heupen en romp.

Podoscopie - Een podoscoop is een lichtbak, waarbij op de bodem een spiegel is geplaatst. De podotherapeut bekijkt hiermee de zolen van uw voeten om de drukverdeling te beoordelen.

 

Afdrukken/voetdrukmeting/podografie - Met een blauwdruk, schuimafdruk of drukmeting beoordeelt de podotherapeut de drukverdeling onder uw voet. Het is mogelijk dat een drukmeetplaat wordt ingezet. Er zijn drukmeetplaten waarop u kunt staan of waarover u kunt lopen.

Schoeninspectie - Slijtage van uw schoenen geeft veel informatie over uw looppatroon en de mogelijke oorzaak van uw klachten.

kennemerland scan
podotherapeutische zolen

Differentiaaldiagnose  - Door de waarschijnlijkheidsdiagnose maakt de podotherapeut onderscheid tussen vergelijkbare diagnosen, om zo te komen tot de juiste.

Behandeling - Na het onderzoek maakt uw podotherapeut een behandelplan op maat. Uw behandeling bestaat uit één van de volgende therapieën:

Podotherapeutische zolen - Om de druk onder de voet te verminderen of de stand van de voet te verbeteren. Wij maken daarbij gebruik van de modernste technieken: Paromed® 3D-scanner voor de vervaardiging van inleg zolen op maat.

(Teen)orthese - Om de stand van uw tenen te corrigeren, drukplekjes te voorkomen/verminderen en wrijving van de tenen te voorkomen/verminderen.

Mobiliseren van de voet - Om de verminderde mobiliteit (beweeglijkheid) van uw voet te voorkomen of te verbeteren.

Nagelbeugel en nagelprotese - Bij ingegroeide of kromme nagels.

Instrumentele behandeling - Als uw (medisch) pedicure uw nagels, eelt of likdoorns niet kan behandelen, bijvoorbeeld als u een risicovoet heeft.

teenorthese
wondbehandeling

Wondbehandeling - Bijvoorbeeld bij mensen met diabetes mellitus of een reumatische aandoening.

Voorlichting en advies - Hoe beter u weet wat goed is voor uw voeten, hoe beter u (preventieve) maatregelen kunt nemen.

Schoenmodificaties - Kleine aanpassingen aan uw confectieschoeisel.

Schoenadvies - Uw schoen moet geschikt zijn voor uw voeten en de juiste pasvorm hebben.

Diabetes voetscreening - Risicoanalyse en advies ter preventie van wondjes.

 Reuma screening en behandeling - Screening van de voet op drukplekken en wondjes, (preventieve) behandeling van aanwezige drukplekken en behandeling van aanwezige wondjes.

Vilttherapieën en taping - Tijdelijke drukontlastende therapie en/of ondersteuning van andere therapievormen.

taping